Duurzame Visserij en Aquacultuur

Onderzoek naar economische schade van destructieve visserij zoals hier beschreven, en naar de economische voordelen van gezonde ecosystemen voor voedselproductie door aquacultuur in en rondom beschermde natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld hier beschreven, motiveerde me in de regionale discussie over het belang van de Blue Economy met stakeholders uit landen in de Koraaldriehoek.

Samen met koplopers van duurzame voedselproductie uit zee, ontwikkelde en introduceerde ik het concept van Fisheries and Aquaculture Improvement Projects. Lees meer.

Deze stapsgewijze verbeteringsaanpak heeft de motivatie voor ketenparticipatie van veel meer kleine ondernemers richting duurzame vis- en aquacultuurproductie in deze regio aanzienlijk vergroot.

Mijn werk aan de verduurzaming van kleinschalige tonijn- en snapper visserij, evenals garnalenkweek, heeft tot relevante inzichten en successen geleid. Ik speelde een cruciale rol bij het introduceren van voordelen van onafhankelijke certificatie aan overheden en ondernemers in de tropische zeevis- en garnalenkwekerijketen.

Uitdagingen en Innovaties

Door nauw samen te werken met producenten en vis handelaren heb ik veel geleerd van de uitdagingen die kwamen door zwakke regelgeving, productieomstandigheden zoals bijvoorbeeld gerelateerd aan veiligheid op zee en transport- en verwerkingsproblemen. Het gebrek aan bewijs voor de voordelen van veranderingen in productieaanpak – noodzakelijk om certificatie te behalen – temperde het enthousiasme van koplopers in de verduurzaming van Indonesische visproducten.

Om de lage animo voor publieke en private investeringen in verbeteringstrajecten aan te pakken, heb ik samen met collega’s van WWF Indonesië het platform ‘Seafood Savers’ opgericht (WWFID/seafood-saver). Dit platform heeft kleine producenten en hun ketenpartners geholpen deel te nemen aan de internationale markt voor duurzame visproducten via onafhankelijke certificatie.

Een van de praktische projecten die ik heb opgezet, mede gefinancierd door AHOLD, introduceerde vangsttechnieken die de bijvangst van schildpadden significant verminderen. Dit project bracht vissers, viskopers en de nationale overheid samen, wat leidde tot het volledige lidmaatschap van Indonesië in internationale visserijbeheerorganisaties. Deze samenwerking motiveerde sectoractoren om het beheer van tonijnvisserij binnen en rondom Indonesische wateren te verbeteren.

Internationale Markt Samenwerking

O.a. via Seafood Savers legde ik contacten met belangrijke Nederlandse en Amerikaanse visimporteurs. Ik speelde een sleutelrol in de strategische ontwikkeling van een succesvolle samenwerking tussen een kleine lokale NGO en een grote Amerikaanse importeur van hoogwaardige tonijn. Deze samenwerking, waarvoor ik fondsen heb gemobiliseerd, resulteerde in de eerste FairTrade- en MSC-gecertificeerde tonijn uit Indonesië. Ik heb ook het belang van vereenvoudigde, maar gestandaardiseerde stapsgewijze verbeteringen en gerelateerde marktwaardering uitgedragen om de schaalvergroting van de Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor gekweekte garnalen in Indonesië te versnellen.

Beleidsverbetering en Financiële Samenwerking

De lessen uit mijn ervaringen heb ik gedeeld voor beleidsverbetering, onder andere door het helpen ontwikkelen van een nationaal tonijnvisserijbeheerplan en een positieve samenwerking tussen wetenschappers, overheid en het bedrijfsleven zoals o.a. beschreven hier.

Ik heb ook samengewerkt met financiële organisaties zoals de Wereldbank en ben lid van de impact Committee van het meloyfund/impact. Deze samenwerking heeft het begrip vergroot voor de noodzaak van een systematische aanpak van het gebrek aan investeringen in sociale, economische en biologische condities voor duurzame bedrijfsvoering. Lees meer